A+ A A-

Reproductie van wandkleed uit 2e Wereldoorlog

Geborduurde kaart bevrijding 2e wereldoorlog Geborduurde kaart bevrijding 2e wereldoorlog

Over de toedracht van de bijzondere prent over de oorlogsjaren is inmiddels wat meer bekend geworden. Het is een reproductie (kwart van de ware grootte) van een wandkleed dat gemaakt werd in de laatste maanden van WOII, kort na het bombardement van de haven van Rotterdam (september 1944). De tekeningen zijn van de Rotterdamse fotograaf en ontwerper Jan Kamman en Maria van Hemert borduurde het wandkleed. Na het einde van de oorlog werd het laatste stukje er aan toegevoegd. Zowel het wandkleed als 21 van de tekeningen bevinden zich in de collectie van het Rotterdam Museum. In de naoorlogse jaren is de reproductie gemaakt en onder de Rotterdamse bevolking verspreid. 

 
Jan Kamman maakte voor een korte periode deel uit van de voorhoede van de Nieuwe Fotografie. Hij was een van de eersten die het fotogram in Nederland introduceerden. Ook experimenteerde hij met dubbeldrukken. Daarnaast deed hij van zich spreken door zijn reclameopdrachten en zijn architectuurfotografie. Als geen ander wist hij de karakteristieken van het Nieuwe Bouwen op foto's weer te geven.

Hij was ruim dertig jaar docent fotografie aan de Rotterdamse Academie. Tijdens het bombardement van Rotterdam op 14 mei 1940 ging zijn woonhuis in vlammen op, hierbij gingen zijn studio en archief volledig verloren. Na de Tweede Wereldoorlog trok hij zich terug als fotograaf en verkoos zich verder te ontplooien als tekenaar en schilder.

Over de naaldkunstenares Maria van Hemert is minder bekend. Zij woonde tijdens de hongerwinter bij Jan Kamman in huis. Na de oorlog zijn een aantal boeken over borduren van haar hand verschenen en er bestaat een fonds met haar naam.