A+ A A-

Inleiding Willem Dolstra Volkshogeschool Allardsoog en omgeving

Op 16 februari 2016 hield De Noorderstroom de Valetijnsbijeenkomst 2016. Een bijeenkomst, bedoeld om de koers van het netwerk opnieuw te bepalen. Maar De Noorderstroom zou De Noorderstroom niet zijn als we dat niet combineren met het bezoek aan een verrassende plek in Noord Nederland. Bij Allardsoog, tussen Bakkeveen en Een-West ligt het gehucht Allardsoog. De plek waar de drie noordelijke provincies elkaar raken. Grenspaal 25 staat hier. En hier is in het begin van de 20e eeuw de Volkshogeschool Allardsoog opgericht. Het bleek dat de heer Dolstra uit Bakkeveen onlangs een boek heeft geschreven over de historie van de Volkshogeschool Allardsoog.

We hebben de heer Willem Dolstra gevraagd iets over de historie van de plek, over de geschiedenis van de Volkshogeschool te vertellen. Om zeven uur begon de excursie, in het donker. Een uitdaging voor Willem Dolstra die verrassend leuk uitpakte. Gastvrij werd de groep met zaklampen ontvangen in de achtertuin van 'het huis met het oog' om het bijzondere beeld te mogen bekijken. Ook mocht de groep de veldschuur met mooie tegelkachel en bibliotheek van de Stichting Allardsoog bezichtigen. Daarna heeft de heer Dolstra een lezing gehouden over de geschiedenis van de Volkshogeschool Allardsoog en de rol die heer Jarig van der Wielen en zijn neef Henk van der Wielen daarbij hebben gespeeld. Met de toelichting van de heer Dolstra ging voor De Noorderstroom de bijzondere plek Allardsoog verder leven. Niet alleen als punt waar de drie provincies elkaar raken, maar ook als een plek waar buurtwerk, educatie en maatschappelijke ontwikkeling een belangrijke voedingsbodem vonden. Bijzondere feitjes kwamen aan het licht, zoals dat hier een houten huisje uit Leiden heeft gestaan, de Spionkop, die hier door leerlingen van de volkshogeschool opnieuw is opgebouwd.

Het voert hier te ver om de hele lezing van de heer Dolstra te herhalen. Vind bij dit artikel een selectie van de foto's die de heer Dolstra heeft getoond. We bedanken de heer Dolstra voor zijn inzet en inspirerende bijdrage. Verder is het lezen waard:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Allardsoog
http://www.vanderwielenlezing.nl/ en
http://www.vanderwielenlezing.nl/algemeen/historie.htm

Last modified onzondag, 06 maart 2016 08:38