A+ A A-

Kaart van het Noorden

De amuse van het diner van 10 november 2016 was 'De kaart van het Noorden' van Derk den Boer. En het dessert werd verzorgd door Marcus van der Meulen die op zeer praktische en tastbare wijze ons confronteerde met onze wegwerpmaatschappij en de opgave daarachter.

Als kunstenaar wordt Derk sterk geïnspireerd door de vormen van het noorden. En met die inspiratie tekende Derk voor ons de Kaart van het Noorden. Met de wegen die laten verbeelden als een stier, met de vloeiende bewegingen van de adelaar - de wadden, de Friese meren die ontluiken als een waterbloem, de pop van de eikenprocessievlinder verbeeld de Fries-Gronings-Drentse Wouden, of misschien zie je er wel een woudreus in? De Hondsrug lijkt zich als een rups over het noorden uit te strekken, geflankeerd door de kenmerkende waterstromen vanaf het Drents plateau. En niet te vergeten de wuivende aren van het gouden graan. Derk sloot af met de vraag of het hout - herbebossing - of het zout - het benutten van de zoutkoepels in de ondergrond voor hoogwaardige, cosmetische en medicinale toepassingen - niet de nieuwe fundamenten onder de noordelijke economie worden. Hij pleit voor programmamanagers op deze vraagstukken.

Marcus van der Meulen houdt vol enthousiasme als vrijwilliger het haventerrein van Lauwersoog aan de Groningse zijde schoon van zwerfafval. Door de organisatie gevraagd heeft Marcus van der Meulen vijf kratten vol en nog wat los zwerfafval, verzameld op 2 ochtenden de afgelopen week, meegenomen en tentoongesteld tussen de aardewerken potten uit het verleden. We zaten ten slotte niet voor niets in het Noordelijk Archeologisch Depot te Nuis. Nieuwe en oude gebruiksvoorwerpen bij elkaar. Als 'dessert' heeft Marcus iets over zijn werk en zijn motieven verteld. En daarna was het aan de groep om iets in de bakken te vinden wat tot de verbeelding spreekt, waar een verhaal bij is. Bijvoorbeeld een papieren bekertje met plastic coating, bedrukt met 'Wadden espresso'. Hoe onlogisch, je promoten met het waardevolle Wadden gebied, en tegelijkertijd dit bekertje, vaak nog met plastic roerstaafje, achteloos weg gooien. Of dat paar blauwe meisjesschoentjes; waar is het meisje, wat is er met haar gebeurd? Kortom, 2 kratten vol vragen en verhalen.

 

Last modified onzaterdag, 12 november 2016 14:04
More in this category: « Het verhaal van de toekomst